Mănăstirea Mraconia este o mănăstire ortodoxă situată în inima Defileului Dunării, pe teritoriul administrativ al comunei Dubova, la aproximativ 15 kilometri de orașul Orșova. Această așezare pitorească, înconjurată de apele liniștite ale Dunării și de stâncile impunătoare ale defileului, oferă vizitatorilor un peisaj natural de o frumusețe rară și o oază de liniște spirituală.
Istoric
Mănăstirea actuală se ridică pe locul vechii Mănăstiri Mraconia, construită în anul 1523 de banul Nicola Gârlișteanu, un important dregător al regiunii de graniță Caransebeș-Lugoj, aflată sub jurisdicția Episcopiei de la Vârșeț. Biserica originală era dedicată Sfântului Prooroc Ilie și a servit drept un important centru religios și cultural în acea perioadă.
Din nefericire, vechea mănăstire a fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc (1787-1792) și ulterior reconstruită. În timpul regimului comunist, în anul 1967, mănăstirea a fost din nou demolată, de data aceasta pentru a face loc lucrărilor hidrocentralei și lacului de acumulare de la Porțile de Fier. În zilele noastre, atunci când nivelul Dunării scade considerabil, se pot observa ruinele în formă de cruce ale vechiului lăcaș de cult.
Moștenire și Reconstrucție
Mănăstirea Mraconia a renăscut după căderea regimului comunist. Mitropolitul Olteniei a avut inițiativa de a reînființa mănăstirea, iar în 1993 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici. Lucrările de construcție au fost finalizate în perioada 1999-2000. Noua biserică, construită din cărămidă și având forma tradițională de cruce, este împărțită în altar, naos, pronaos și pridvor deschis. Mănăstirea are două hramuri: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfânta Treime”.
Patrimoniul Cultural
Din vechea mănăstire, s-au păstrat doar ușile împărătești și o candelă, care se află în prezent la muzeul parohial din Eșelnița. Potrivit unor documente istorice, mănăstirea ar fi existat încă de la mijlocul secolului al XV-lea. Cronicarul Nicolae Stoica de Hațeg menționa în anul 1829 că, după bătălia de la Varna și ocuparea Constantinopolului în 1453, călugării de la Mraconia s-au refugiat la Orșova de frica turcilor.
Astăzi, Mănăstirea Mraconia rămâne un loc de pelerinaj și de reculegere spirituală, atrăgând numeroși vizitatori prin frumusețea sa naturală și bogata sa istorie.